کار دانشجویی

خیلیا براشون تامین هزینه های زندگی در دوران دانشجویی یک دغدغست. خیلیا دنبال این هستن که با کار دانشجویی خرج سال دوم به بعد رو در بیارن. قبل از هر چیز بگیم که اگه ولخرجی نکنین با ۱۰۲۳۶ یورو اولیه می تونین بیشتر از ۱ سال دووم بیارین. ولی خب این پول یه جایی تموم میشه. در نتیجه کار دانشجویی یکی از بهترین راهکارها برای تامین هزینه زندگیه.

❇️ کار در حین تحصیل در آلمان

شما بعد از اینکه در آلمان دانشجو شدید اجازه کار دارید. اینکه با ویزای اولیه یا در حالت دانشجوی زبان اجازه‌ی کار دارید یا نه را باید از اداره‌ی خارجی‌های شهر محل سکونت خود بپرسید.

✅ نوع کار

در کل کارها به چهار دسته تقسیم می‌شوند. کار دانشجویی (HiWi)، کار عادی، کار تخصصی و آزادکاری (Freelance). برای کارهای دانشجویی مانند RA ،TA و … معمولا نیاز به داشتن تخصصی مثل دونستن یه زبان برنامه نویسی هست. تعداد کارهای عادی مانند کار در رستوران یا فروشگاه‌ها به نسبت کارهای تخصصی بیشتر است و به نسبت حقوق کمتری دارند. در صورتی که در کاری تخصص دارید، تعداد کار کمتر هست ولی شانس شما به دلیل متخصص بودن بیشتر است. به صورتی کلی آزادکاری به دلیل نامحدود بودن، شرایط خاص کاری و مباحث مالیاتی برای افرادی که از خارج از اروپا می‌آیند، غیرمجاز است ولی دیده شده که بعضیا تونستن با گرفتن مجوز از اداره خارجیها کار فریلنس انجام بدن. شما می‌توانید به اداره‌ی خارجی‌ها مراجعه کرده و وضعیت را جویا شوید، در مواردی پیش آمده با وجود قرارداد با موارد مشخص که موافقت کرده‌اند.

✅ حداکثر میزان زمان کار

در حال حاضر در اجازه‌ها/کارت‌های اقامت ذکر می‌شود که شما ۱۲۰روز به صورت تمام‌وقت یا ۲۴۰ روز به صورت پاره‌وقت اجازه کار خواهید داشت. هر روز کاری تمام‌وقت معمولا ۸ ساعت و پاره‌وقت ۴ساعت است. پس شما به صورت پاره‌وقت حداکثر ماهیانه ۸۰ تا ۸۵ ساعت و به صورت تمام‌وقت ماهیانه ۱۶۰ساعت اجازه کار دارید. نهایتن در دو حالت شما ۹۶۰ ساعت در سال اجازه‌ی کار دارید.

نکته‌ی قابل ذکر این هست که از هر ماه میلادی که وارد آلمان شدید، مدت زمان باقی‌مانده تا پایان سال برای تعداد روز/ساعت محاسبه می‌شود. برای مثال با احتساب ۱۲۰ روز در تمام‌وقت شما اجازه‌ی ۱۰ روز کار تمام وقت در ماه را دارید، پس اگر ماه از روز اول ماه سوم وارد آلمان شدید شما ۱۰۰ روز اجازه‌ی کار خواهید داشت.

نکته دیگه اینکه می تونید با گرفتن مجوز از اداره خارجیها تعطیلات بین دو ترم رو تمام وقت کار کنید!

✅ حقوق

حداقل میزان حقوق در آلمان در حال سال ۲۰۱۹ ساعتی ۹٫۱۹ یورو و در سال ۲۰۲۰ هم ۹٫۳۵ یورو هست. میزان حقوق به تخصص و نوع کار بستگی دارد. برای مثال، حقوق دانشجوی برنامه‌نویس می‌تواند بین ۱۰ تا ۱۵ یورو باشد. برای محاسبه و دیدن حقوق‌های مشابه کافیست در گوگل جستجو کنید یا به سایت‌هایی مثل glassdoor.com سری بزنید.

✅ بیمه

نکته اول اینکه کلیه دانشجوها چه زیر ۳۰ سال چه بالای ۳۰ سال می تونن با بیمه ای که دارن، چه دولتی چه خصوصی، تا ماهی ۸۰ ساعت کار کنند. البته خیلی از کافرماها ازتون می خوان که اگه حقوقتون بالای ۴۵۰ یورو در ماه میشه، حتما خودتون رو بیمه دولتی کنین. ولی چنانچه کسی بخواد تحت شرایطی بالای ۸۰ ساعت کار کنه حتما باید بیمه دولتی مثل AOK داشته باشه.

نکته دوم اینکه اگر حقوق شما بالای ۴۵۰ یورو در ماه باشه باید هزینه ای بابت بیمه بازنشستگی به نام Rentenvesicherung پرداخت کنید که هزینش برای ۴۵۰ یورو در حد ۲۰ یورو هست و اگه حقوقتون بیشتر باشه این مبلغ هم افزایش پیدا می کنه. اگر حقوقتون زیر ۴۵۰ هست، پرداخت این پول براتون اختیاریه ولی ما پیشنهاد می کنیم که این پول رو پرداخت کنید.

✅ پیدا کردن کار

اکثر دانشگاه‌ها قسمت مخصوص کاریابی دارند و شما می‌توانید کارهای مربوط به دانشگاه و مرتبط و حتی گاهن آگهی‌های شرکت‌های خصوصی را پیدا کنید. معمولن در کتابخانه و سلف دانشگاه (منزا) آگهی‌های کارهای دانشجویی را می‌توانید بیابید. حضوری هم می تونین برین دم مغازه ها. این راه خوب جواب میده. در بعضی سایت‌های آنلاین هم می‌توانید به دنبال کارهای پاره وقت بگردید. چند سایت برای پیدا کردن کار:

https://www.jobmensa.de/
http://jobs.meinestadt.de

Startseite

ولی خودتون رو به این موارد محدود نکنین و هر راهی که به ذهنتون می رسه رو برین تا کار پیدا کنین، زیاد سخت نیست…

 

در ادامه تجربه یکی از دوستان در باب اخذ مجوز از اداره خارجیها برای کار فریلنس رو براتون می ذاریم:

از اونجایی که دانشجوهای غیراروپایی در آلمان مجاز به خوداشتغالی و کار فریلنس نیستند. در مورد کار فریلنس برای دانشجوهای خارجی من ضد و نقیض زیاد دیدم و شنیدم و آخر سر اداره خارجی های شهر جواب قطعی رو به من داد و منم اینجا می نویسم. امیدوارم کمکتون کنه.

من مشخصا میخواستم بعنوان proofreader و editor توی یه سایت خیلی معروف برای فریلنس ثبت نام و فعالت کنم که متوجه شدم که با اجازه کار دانشجویی عادی نمیتونم. از اداره خارجیها جویا شدم و اونا گفتن یه سری مدارک رو برامون بیار، درخواست رسمی بده تا درخواستتو بررسی کنیم و بهت جواب بدیم. فرمی بهم دادن بعنوان:

Antrag auf Gestattung einer selbständigen Erwerbstätigkeit nach der Einreise

اینو من پر کردم. یسری مدارک مثل گواهی اشتغال به تحصیل و ریزنمرات و تاییدیه ثبت نام توی سایت فریلنس خواستن ازم. حتی خواستن که از استاد راهنمام یه نامه بگیرم که این کار فریلنس لطمه ای به درس و دانشگاهم وارد نمیکنه. در حد یه برگه عادی با مهر و امضای استاد کافیه. روز مصاحبه هم رفتم ازم خواستن یکی دو تا برگه پر کنم که میگفت عنوان کارت چیه و چند ساعت میخوای کار کنی و این اجازه کار فریلنس رو برای چه مدتی نیاز داری. همه اینا رو پر کردم و پنجاه یورو پول دادم و گفت منتظر بمون تا ایمیل بزنیم بهت. بعد دوماه جواب ندادن فک کردم درخواستم ریجکت شده ولی وقتی پرسیدم گفت zusatzblatt جدیدت آماده ست. بیا اداره تحویل بگیر. موفق باشین 🙂

0